Mobil menü ikon
Gyengénlátó Változat

Építéshatósági ügyek

Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) az e-közigazgatás azon szolgáltatása, mely az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokban lehetővé teszi az elektronikus kérelem benyújtást, illetve tervbeadást és az elektronikus ügyintézést, továbbá a lakóépületek építésének egyszerű bejelentését. Feltétlenül kiemelendő, hogy az ÉTDR egy országos elektronikus központi szolgáltatás. Használatához alapvetően egy internet-böngészőre és természetesen internet kapcsolatra van szükség. A legkényelmesebb és legtöbb szolgáltatást az ÉTDR kérelmezői felületéről indított online benyújtás biztosítja.

 

Illetékes ügyintéző:

ÜgyintézőTelefonszámE-mail cím
Farkas János +36 (62) 530-100/255 farkasjanos@hodmezovasarhely.hu
Köteles János +36 (62) 530-130 kotelesjanos@hodmezovasarhely.hu
Korponai Tamás +36 (62) 530-100/258

korponai.tamas@hodmezovasarhely.hu

Tóth Beáta +36 (62) 530-100/258

toth.beata@hodmezovasarhely.hu

 

Ügyintézés helye:

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Lakosságszolgálati Iroda, Lakás- és Helyiséggazdálkodási, Városgondnoksági Csoport
Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1., Földszint 27.

 

Ügyfélfogadási rend:

Hétfő 8:00 - 17:00
Kedd 8:00 - 16:00
Szerda 8:00 - 12:00
Csütörtök 8:00 - 16:00
Péntek 8:00 - 12:00

Az ÉTDR nyitó felületét többféleképpen lehet elérni. A legegyszerűbben úgy, ha a felhasználó/kérelmező/meghatalmazott a böngésző címsorába beírja: www.etdr.gov.hu, vagy másik praktikus útvonal: a www.e-epites.hu építésügyi portál nyitóoldalának jobb oldalán az „ÉTDR Alkalmazás” gombra kattintva.

Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (röviden a továbbiakban: ÉTDR) használatának elsajátításához az alábbi felhasználói kézikönyv nyújt segítséget.

 

Felhasználói dokumentációk ügyfelek számára ide kattintva érhető el.

 

Amennyiben a kérelmező nem akar élni az eljárás elektronikus elindításának lehetőségével, lehetősége van a hagyományos módon történő eljárásindításra, kérelem benyújtásra, illetve iratbenyújtásra is. Azonban az építészeti-műszaki dokumentációt kizárólag elektronikus formában nyújthatja be (pl. adathordozó CD-n, pendrive-on, stb.). Azaz az ügyfél választhatja a postai út igénybevételét, vagy a személyes megjelenést a hatósági ügyfélszolgálatnál, integrált ügyfélszolgálati irodáknál (Kormányablak, Építésügyi Szolgáltató Pont), ahol a munkatársak – az ügyfelek helyett elvégzik a kérelmek és hiánypótlások elektronikus rögzítését és benyújtását az ÉTDR-be. Az e-építés portálon működő HATÓSÁGKERESŐ szolgáltatással online is elérhető a Kormányablakok és Építésügyi Szolgáltatási Pontok listája. 


A papíralapú (ügyfélszolgálaton történő) kérelembenyújtáshoz szükséges formanyomtatványok.:

http://www.e-epites.hu/etdr/nyomtatvany

 

Ügytípusok:

 • A lakóépületek építésének egyszerű bejelentése

 

Építésügyi hatósági eljárások:

 • Az országos építési követelményektől való eltérés engedélyezési eljárás
 • Bontási engedélyezési eljárás
 • Engedély hatályának meghosszabbítása
 • Építési engedélyezési eljárás
 • Építésügyi hatósági szolgáltatás
 • Fennmaradási engedélyezési eljárás
 • Használatbavétel tudomásulvételi eljárás
 • Használatbavételi engedélyezési eljárás
 • Hatósági Bizonyítvány kiadása
 • Jogutódlás tudomásulvétele
 • Összevont engedélyezési eljárás
 • Veszélyhelyzet esetén építési tevékenység tudomásulvételi eljárása

 

Az Építésügyi hatósági eljárásokkal és a lakóépületek építésének egyszerű bejelentésével kapcsolatos részletes tájékoztatás:

http://www.e-epites.hu/lakossagi-tajekoztatok

(Az eljárásokra vonatkozóan a hatályos jogszabályok szabályozzák a kérelmek és bejelentések benyújtási módját, tartalmi és formai követelményeit.)

Az építésügyi hatósági eljárás illetéke:

Az építésügyi hatósági eljárásokban a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat 11500092-11083250 számlaszámú illetékbeszedési számlájára lehet az illetékeket befizetni, illetve átutalni. Fontos: A utálás közlemény rovatában fel kell tüntetni az eljárás ÉTDR azonosító számát. (A benyújtás után mappa vagy eljárás egy úgynevezett ÉTDR azonosítót kap, mely a rendszer által országosan egyedileg generált azonosító (automatikusan áll elő és nem módosítható). Az ÉTDR azonosító az évszámmal kezdődik, majd egy 8 jegyű számsorral folytatódik.)

Az építésügyi hatósági eljárásokban lehetőség van elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül történő fizetésre is, mely az Építésügyi Fizetési Portál használatával kezdeményezhető.

Az építésügyi hatósági eljárások illetékét, a kérelem és a mellékelt tervdokumentáció tartalmának függvényében az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény XV. melléklete alapján kell megfizetni.

Eseménynaptár

Közelgő határidők

A Plohn Műterem 75 éve (1869-1944) 2019. május 31. 17:00 - 18:00
Nagy-Magyarországtól Nagy-Romániáig 2019. június 6. 17:00 - 18:00

Ügyfélfogadási rend

Járási Hivatal

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás